Ghana

Ghana ligt aan de Golf van Guinee in West Afrika. Het land grenst aan Togo, Burkina Faso en Ivoorkust en is ongeveer 6 keer zo groot als Nederland. Van de 24 miljoen inwoners wonen er circa 2 miljoen in de hoofdstad Accra en in total zo’n 20 miljoen in de zuidelijke helft van het land. Het dunner bevolkte noorden bestaat voornamelijk uit savanne, terwijl het zuiden oorspronkelijk bedekt is met tropisch regenwoud. Tegenwoordig wordt veel van dit land gebruikt voor landbouw, waaronder de verbouw van cacao, dat naast goud het belangrijkste exportproduct van Ghana is. Vorig jaar heeft ook olie zich bij de exportproducten gevoegd, nadat dit enkele jaren geleden ontdekt was voor de kust van het land (zie bericht ‘het zwarte goud’).


In de zuidelijke regio’s is het meerendeel van de bevolking christen, terwijl ook traditionele religies een grote rol spelen. Deze traditionele religies nemen ook in het voornamelijk islamitische noorden van Ghana een belangrijke plaats in. Tamale is de grootste stad van Noord Ghana en het voornaamste islamitische centrum van het land. De grote moskee in het centrum van de stad getuigt hiervan. Het noorden van Ghana wordt bewoont door mensen van verschillende etnische groepen, die elk hun eigen taal en cultuur hebben. De Dagomba’s zijn de inwoners van Tamale en omgeving. Andere groepen zijn bijvoorbeeld de Gonja’s, Frafra’s, Nanumba’s en Dagaba’s. Ten oosten van Tamale ligt Mole National Park, een groot natuurpark dat onder anderen olifanten, leeuwen, bavianen en verschillende soorten antilopen huisvest.

Ghana heeft historische banden met Nederland die teruggaan tot de 17e eeuw. In 1639 veroverden de Nederlanders het fort Elmina op de Portugezen. Het fort werd uitgebreid en ontwikkelde zich tot het hoofdkwartier van de West Indische Compagnie in West Afrika. Al snel werd Elmina een belangrijke schakel in de transatlantische slavenhandel. Slaven werden aangevoerd vanuit Noord Ghana en Burkina Faso en via slavenmarkten in het binnenland (bijv. Salaga in Noord Ghana) naar Elmina gebracht. Vanuit hier werden ze op schepen naar Suriname, Brazilie en de Antillen gezet. Een aantal forten kunnen tegenwoordig bezocht worden. Zo bezocht President Obama in 2009 het Briste fort in Cape Coast (zie bericht ‘Obama forever!’).

Na de afschaffing van de slavenhandel vertrok Nederland langzaam uit de Goudkust (de koloniale naam van Ghana) en werden de forten overgedaan aan de Britten. Rond 1900 was de hele Goudkust een Britse kolonie. In 1957 was Ghana het eerste land ten zuiden van de Sahara dat onafhankelijk werd. Kwame Nkrumah, de eerste president van het onafhankelijke Ghana, had grote plannen voor het land en ging voorspoedig van start. Na een aantal jaar ontstond er onrust en vele jaren van instabiliteit en staatsgrepen volgden. In 1992 organiseerde J.J. Rawlings, die in 1979 via een staatsgreep aan de macht kwam, democratische verkiezingen. Sindsdien wisselen presidenten van de twee grote partijen elkaar vreedzaam af. Sinds 2012 is John Dramani Mahama de president van het land.